Get Adobe Flash player
Címlap Hírek Friss hírek Az első fotók a 298 millió éves erdőről

Az első fotók a 298 millió éves erdőről

A közelmúltban kezdődött meg a belső-mongóliai erdő fosszíliáinak feltárása. Az erdőt egy kínai szénbányában folytatott feltárások során fedezték fel. A tőzegképző mocsári erdő szokatlanul ép állapotban maradt meg; korábban még sosem volt példa arra, hogy egy teljes erdő megkövesedett fa- és növénymaradványaira bukkanjanak.

 

Hermann Pfefferkorn, a Pennsylvaniai Egyetem paleobotanikusa szerint az erdő egy elképesztő időkapszulának is beillik, az erdőről tanulmányt közlő kutatók a perm időszak pompeji vegetációjaként emlegetik. A 298 millió évvel ezelőtti vulkánkitörések ugyanis az egész erdőt hamu alá temették, ami nagyban hozzájárult a kivételes épségének megmaradásához. Ez sokban hasonlít a Pompejiben talált leletekhez, mivel az olasz várost az erdőhöz hasonlóan konzerválta a vulkáni hamu. Az erdő területe körülbelül ezer négyzetméter, a kutatók pedig úgy vélik, hogy a vulkánkitörés után napokig hullhatott rá a hamu.

Eddig hat facsoportot sikerült elkülöníteniük; egyes ősfák magassága a 24 métert is meghaladja. Ezek egy része a pecsétfák, mások pedig a Cordiatesek nemzetségébe tartoztak, de a Noeggerathialesekhez tartozó növényeket is felfedeztek, melyek mára teljesen kihaltak.

 

Szavazások

Ön szerint mi lenne kellő visszatartó erő a faanyagtolvajok ellen?
 

Statisztika

Tartalom találatai : 186464

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Hirdetés

Kiemelt weblapok:
Joomla!
Joomla! A világ legnépszerűbb és legelterjedtebben használt nyílt forráskódú projektje.
JoomlaCode
JoomlaCode, fejlesztés és terjesztés egyszerűen.
Joomla! Extensions
Joomla! komponensek, modulok, beépülők és fordítások a közösségtől a közösségnek.
Joomla! Shop
Ahol csak Joomla!-portéka kapható.